Videopelit opiskelussa ja koulutuksessa

Videopelit opiskelussa ja koulutuksessa

Videopelien pelaaminen on kehittynyt samaan tahtiin yhteiskunnan kehittymisen kanssa, eikä pelaamista nykyään pidetä vain lasten harrastuksena, johon aikuisilla ei olisi mitään asiaa. Vaikka ennen pelien pelaaminen on nähty vain nörttien harrastuksena, nykyään pelien pelaamista harrastavat myös sellaiset, jotka eivät muuten ole tekemisissä tietokoneiden kanssa.

Mutta jos pelaajakunta on kehittynyt, niin ovat kehittyneet myös pelitkin. Grafiikoista on tullut vuosien varrella huomattavasti parempia ja pelitarinoista on tullut mielenkiintoisempia. Pelien pelitarinat vastaavat nykyään elokuvakäsikirjoitusta, tai jopa hyvää kirjaa. Pelien kautta ollaankin vasta pikku hiljaa alettu ymmärtää, mihin kaikkeen interaktiivinen vuorovaikutus parhaimmillaan pystyy tavallisen viihdepelaamisen suhteen ja sen ulkopuolella.

Pelit ja pelillistäminen oppimisympäristönä

Kun videopelimarkkinat ovat kehittyneet, erityisesti pelillistäminen, eli pelilogiikan siirtäminen muille elämän osa-alueille, on saanut paljon suosiota. Yksi tärkeimmistä pelillistämistä soveltavista osa-alueista on opiskelu ja koulutus. Samalla tavoin kuin ihmiset nauttivat kirjoista, elokuvista ja muusta yhdensuuntaisesta mediasta, tykätään myös pelaamisesta. Pelaamista voidaan kuitenkin käyttää huomattavasti laajemmalla skaalalla kuin pelkästään fantasiapelien tarinankerronnassa. Pelejä voidaan nykyään pelata kaikilla laitteilla, ja etenkin kännykkäpelaaminen on yleistynyt huomattavasti. Koska puhelin on monille suosittu peliväline, kannattaakin pitää huolta sen kunnosta oikeilla varusteilla hankkimalla kannykkalompakko, näyttösuoja tai kunnon kuoret puhelimeen.

Pelaamista vierastetaan edelleen joissain yhteyksissä, vaikka sen psykologisista ja jopa fyysisistä hyödyistä on paljon tutkimusnäyttöä. Pelaamisen tuoma koukuttuminen ei siis välttämättä ole pelkästään pahasta, vaan addiktoituminen voi tapahtua myös hyvällä tavalla. Peleistä on tullut myös tärkeä osa lastenkasvatusta, ja monet vanhemmat tuskastelevat lasten peliharrastuksen suhteen. Kuitenkin nykyään pelit opettavat lähes kaikkia tärkeitä taitoja, joita tarvitaan myös työelämässä. Näitä ovat esimerkiksi tiimityötaidot, sosiaaliset vuorovaikutustaidot, sekä joissain yhteyksissä myös ihan faktatieto ja historia.

Kielten opiskelu

Yksi pelimaailman tärkeimmistä sovellutuksista on, etenkin suomalaisille, englannin kielen opiskelu. Monet englantia sujuvasti puhuvat nuorempien sukupolvien suomalaiset ovat oppineet sujuvan englannin alun perin juuri peleistä. Nykyiset pelit, jotka lisäävät sosiaalista vuorovaikutusta ja joihin kuuluu tiimityö ja tiimin kanssa keskusteleminen, auttavat etenkin englannin kielen opiskelussa. Englanti toimii kansainvälisillä tiimeillä usein ykköskielenä, ja yksi sujuvimmista työskentelytiimeistä ovat klaanit ja muut videopelien vapaaehtoiset peliryhmät.

Pelit opettavat myös keskittymistä

Kielten oppimisen ohella videopelit opettavat myös keskittymistaitoja. Rakenteellista keskittymiskykyä ja organisointitaitoja vaativat pelit, kuten takavuosien suosikki Minecraft, ovat auttaneet useita pelaajia luovuudessa ja keskittymiskyvyn hallinnassa. Samanlaisia elementtejä voidaan suoraan siirtää kouluaineiden opiskeluun, ja etenkin luonnontieteiden oppimisessa keskittymiskyky, luovuus ja organisointitaidot tulevat helposti kysymykseen.

Oppiminen epäonnistumisista

Yksi tärkeimmistä metataidoista, joita pelit opettavat keskittymiskyvyn ohella, on suhtautuminen epäonnistumisiin ja tappioihin. Kaikkiin videopeleihin kuuluvat haasteet ja tappiot, sillä haastavuus tekee peleistä suosittuja. Kun oppilaita kannustetaan pelien tapaan näkemään epäonnistumiset mahdollisuuksina oppia, ollaan todella pitkällä. Epäonnistumiset eivät siis ole maailmanloppu, vaan hyvä tapa oppia uutta ja kerrata. Tämä antaa lapsille, ja miksei aikuisillekin, tavan nauttia oppimisesta ja menestymisestä, samalla tavalla kuin pelin päähahmo etenee tarinassa. Nykyään on vallalla silti edelleen vankka käsitys siitä, että koulutus ja opiskelu ei voi olla hauskaa. Tälle ei kuitenkaan ole mitään faktaperusteista selitystä.

Pelit ovat oppimisen tulevaisuus

Koulutuksen pitäisi sen sijaan olla mahdollisimman tehokasta ja sisältää tärkeitä elementtejä nuorten opettamisesta, ohjaamisesta ja kasvattamisesta. Yhdensuuntaisesta opetuksesta, jossa opiskelijat nähdään pelkkänä informaation vastaanottajana, on siirrytty onneksi jo joiltain osin uuteen malliin. Uudessa mallissa pelejä ja pelillistämistä käytetään hyödyksi uusien asioiden opettamisessa ja opiskelussa.

Comments are closed.
lighthouse