Videopeligenret tarjoavat viihdettä eri pelaajaryhmille

Videopeligenret tarjoavat viihdettä eri pelaajaryhmille

 

Videopelilajityypit eli genret, määräytyvät pelimekaniikan perusteella. Nykyään pelit ovat hyvin moninaisia ja myös luokittelu on haastavaa, sillä genrejen rajat eivät ole täysin suoraviivaiset ja toisaalta pelit voivat yhdistää tarkoituksella useita eri pelityyppejä.

Toimintapelit

Pelit painottuvat ensisijaisesti taistelemiseen; pelaaja ohjaa hahmoa eri pelikenttien läpi taistellen samalla vihollisia vastaan. Peleille tyypillistä on intensiivinen ja nopea tahti, joka vaatii pelaajalta hyvää reaktionopeutta. Toimintapelit voidaan jakaa edelleen ammunta- ja tappelupeleihin.

Tappelupelit jakautuvat suoraviivaisiin, tyypillisesti sivulta kuvattuihin Beat ’em up-peleihin ja kehässä taisteltaviin kaksintaistelupeleihin. Beat ’em up-pelien suosio perustuu lähinnä erilaisiin vihollisiin, kun taas kaksintaistelupeleissä viehättävät erilaiset pelattavat hahmot monimutkaisine liikkeineen.

Ammuntapeleistä ehdottomasti suositumpia ovat ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS) jotka nimensä mukaan esitetään pelihahmon näkökulmasta. Konsolipelaajien keskuudessa erityisen suosittuja ammuntapelejä ovat Call of Duty -sarjan pelit. PC-pelaajien kannalta yksi merkittävimmistä peleistä on Valven Counter Strike, jota pelataan myös kilpailullisesti.

Seikkailupelit

Seikkailupelit muistuttavat vuorovaikutteisia elokuvia. Niissä pelaaja ohjaa hahmoa, jonka tulee yleensä ratkoa erilaisia ongelmia ja puhua juonen kannalta tärkeiden henkilöiden kanssa päästäkseen eteenpäin. Pelit juontavat juurensa varhaisista tietokoneelle toteutetuista tekstiseikkailupeleistä, joissa hahmoa ohjattiin kirjoittamalla komentoja ja tapahtumat esitettiin tekstin muodossa.

Ajopelit

Peleissä olennaisessa osassa on jonkin kulkuneuvon, tavallisimmin auton tai moottoripyörän ohjaaminen. Usein tavoitteena on läpäistä eri ratoja läpi mahdollisimman nopeasti. Vaikka ajoneuvo tavallisesti onkin realistinen, voi se olla myös keksitty tai piirretty – kuten suositussa Mario Kartissa.

Simulaatiot

Simulaatiopeleille yhteistä on kokeilun- ja leikinomaisuus, jossa pelin voittaminen ei ole olennaista. Simulaatiopeleissä voidaan esimerkiksi kuvata jotakin laitetta tai kulkuneuvoa, rakentaa kaupunkeja (Sim City) tai hallita pelihahmon elämää (The Sims). Tunnetuin varsinainen simulaattori on maailman pitkäikäisimpiin peleihin lukeutuva Microsoft Flight
Simulator. Lisäksi ns. elämäsimulaatiopeli, The Sims, lukeutuu kaikkien aikojen suositumpiin tietokonepelisarjoihin.

Strategiapelit

Strategiapelit voidaan jakaa lautapelejä muistuttaviin vuoropohjaisiin strategiapeleihin, joissa pelaajat odottavat omaa vuoroaan ja reaaliaikaisiin strategiapeleihin, joissa pelaajat vaikuttavat peliin jatkuvasti.

Suosittuja aiheita strategiapeleille ovat historialliset sodat ja ns. valtiosimulaattorit, joissa pelaajan roolina on johtaa kansakuntaa tietyllä aikavälillä. Tunnettuja stategiapelejä ovat mm. Civilization, Command & Conquer ja Age of Empires.

Roolipelit

Tyypillisiä piirteitä roolipeleille ovat tarina, joka sisältää pääjuonen ja sivujuonen tehtävineen sekä hahmoon liittyvät ominaisuudet. Tavallisesti roolipelissä valitaan jokin tietyn hahmoluokan hahmo, joka kehittyy keräämällä kokemuspisteitä taisteluista ja tehtävien suorittamisesta. Myös pelaaja vaikuttaa pelin juoneen omilla valinnoillaan.

Lisäksi suosittu alagenre on MMORPG – verkon kautta moninpelattava roolipeli, jossa olennaisena osana on yhteistyö muiden pelaajien kanssa. Maailman suosituin MMORPG on World of Warcraft, jota pelaa yli 12 miljoonaa pelaajaa.

Comments are closed.
lighthouse