Videopelien historia – Pongista virtuaalitodellisuuteen
1950-luvulla alkunsa saaneista kokeiluista videopelit ovat kulkeneet pitkän, muutoksia täynnä olevan tien, mikä on johtanut niiden nykyiseen asemaan suosittuna viihdemuotona. Teknologian ja maailman muuttuessa jatkuvasti myös videopelit kehittyvät; peligrafiikat ovat nykyään ällistyttävän realistisia ja pelit tarjoavat usean tunnin edestä viihdettä. Lisäksi 2000-luvulla suosioon nousseet mobiilipelit ovat kasvattaneet pelaajakuntaa.
Videopelien varhaiset vuodet – mistä kaikki sai alkunsa
Ensimmäiset videopelit syntyivät jo 1950-luvulla osana akateemista tutkimusta. Shakin ja ristinollan kaltaiset pelit, joissa pelaaja pelasi tietokonetta vastaan perustuivat mm. tekoälyn tutkimiseen. Yleisön kannalta niiden merkityksenä oli demonstroida tietokoneen ominaisuuksia eikä tarjota viihdettä pelattavuudella.
Saksalainen Ralph Baer kehitteli ensimmäisen kotikäyttöön tarkoitetun pelikonsolin, Magnavox Odysseyn. Konsoli julkaistiin 1972, mutta mm. kalliin hintansa takia se ei menestynyt erityisen hyvin. Se teki kuitenkin vaikutuksen historian kannalta merkittävään henkilöön – Nolan Bushnelliin, joka perusti tämän innoittamana Atari-yhtiön. Samana vuonna Atari julkaisi huimaan menestykseen nousseen Pong-pelin, joka aloitti arcade-pelien villityksen; lukuisia kolikoilla toimivia peliautomaatteja sijoitettiin kuppiloihin ja ostoskeskuksiin.
Atari 2600 – videopelit saapuvat koteihin
1970-luvulla teknologian saralla tapahtui merkittävää kehitystä – esimerkiksi Intel kehitti ensimmäisen mikroprosessorin. Pelikonsoleiden massatuotanto tuli realistiseksi mahdollisuudeksi.
Atari julkaisi ensimmäisen kotikäyttöön tarkoitetun pelikonsolinsa, Atari VCS:n, vuonna 1977. Nykyään se tunnetaan paremmin nimellä Atari 2600. Konsoli ei kuitenkaan heti löytänyt paikkaansa markkinoilta – tähän on haettu syitä mm. siitä että ihmiset vasta totuttelivat televisioon ja konsolit olivat kalliita.
Konsolin tekniset ratkaisut kuitenkin mahdollistivat lopulta alamäen kääntymisen. Uusi mikroprosessori johti jättisuosion saavuttaneen Space Invaders -pelin julkaisuun 1980, joka nosti myyntiä olennaisesti.
1983 – videopelilama
Pongin suosio innoitti pelintekijöitä tuottamaan lukuisia jäljitelmiä pelistä. Lopulta markkinat alkoivat olla täynnä näitä samankaltaisia pelejä ja konsolien suosio romahti. Samanaikaisesti kotikoneet kasvattivat suosiotaan: ne olivat edullisempia ja tarjosivat samalla mahdollisuuden kenelle tahansa ohjelmoida omia pelejä. Atarin yksinvallan romahdettua myös videopeliteollisuus kuihtui tilapäisesti.
Uuden muutoksen aalto sai alkunsa Japanista. Nintendon julkaisema NES-konsoli aloitti 8-bittisen, kolmannen sukupolven aikakauden. Suosio perustui pitkälti vielä nykyäänkin rakastettuun Super Mario Bros -tasohyppelysarjaan. Atarin kaltaista yksinvaltaa Nintendo ei kuitenkaan saavuttanut, sillä yhtiö kilpaili alusta saakka toisen japanilaisen peliyhtiön, Segan kanssa – joka tunnetaan mm. Sonic the Hedgehogista. Vastauksena Nintendon suosiolle Sega julkaisi kehittyneemmän 16-bittisen konsolin, Sega Mega Driven.
1994 – Playstationin synty
Seuraavan sukupolven, CD-pohjaisen 32-bittisen aikakauden ehdottomaksi ykköseksi nousi Sonyn Playstation. Markkinat olivat konsolin kannalta suotuisat, sillä se sai tuekseen heti monia uusia ja kiinnostavia peliyhtiöitä.
Playstationin suosio jatkui seuraavaan sukupolveen saakka – vuonna 2002 julkaistu Playstation 2 dominoi kuudennen sukupolven konsolimarkkinoita Sen eduksi nousi kyky toistaa DVD-levyjä, jotka olivat tuolloin suosittuja. Tämän sukupolven aikana videopelit rikkoivat aiemman imagonsa vain lasten viihdemuotona – pelaamisesta tuli suosittua myös vanhempien keskuudessa.
Seitsemännestä sukupolvesta nykypäivään
Seitsemännen sukupolven suosiokamppailu Sonyn, Microsoftin ja Nintendon välillä jatkuu yhä nykypäivänä. Nintendo menestyi etenkin perheystävällisen Wii-konsolinsa avulla, kun taas Playstation ja Xbox ovat keränneet oman uskollisen käyttäjäkuntansa.
Nykypäivänä myös mobiilipelit ovat merkittävä osa peliteollisuutta mahdollistaen yksinkertaisten pelien pelaamisen missä tahansa.
Moninpelit ovat nousseet huimaan suosioon ja mahdollistaneet myös pelaamisen ammattina. Teknologian kehittyessä myös uusia keksintöjä ilmestyy markkinoille jatkuvasti tarjoten yhä monipuolisempia pelikokemuksia. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sitä on hankala ennustaa. Toistaiseksi kuitenkaan videopelien suosiolle ei näy loppua.