Esports – pelaaminen ammattina

Esports – pelaaminen ammattina

 

Suurimmalle osalle videopelien pelaaminen on vapaa-ajan harrastus, jolla ei ole sen kummempaa tarkoitusta kun tarjota viihdettä ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalle. Parhaimmille pelaajille se tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuuden tienata rahaa – ja jopa mahdollisuuden pelata ammatikseen. Harva olisi uskonut, että jonain päivänä videopelien pelaaminenkin luokitellaan kilpaurheiluksi. Elektroninen urheilu, eli Esports on kuitenkin juuri tätä. Parhaimmilla pelaajillaan on omat uskolliset fanijoukkonsa, jotka kannattavat suosikkejaan perinteisten urheilufanien tapaan.

Elektronisen urheilun syntyminen

Pelaajat ovat kilpailleet keskenään käytännössä aina videopelien historian alkuajoista saakka, mutta varsinainen muutos kohti nykyistä elektronista urheilua kohti tapahtui 1980-luvulla, kun suorituksia ryhdyttiin kirjaamaan ylös sijoituslistoihin. Olennaisesti elektronisen urheilun pelimahdollisuuksiin vaikutti Internetin kehittyminen, joka tarjosi pelaajille mahdollisuuden pelata verkossa muiden pelaajien kanssa heidän sijainnistaan riippumatta.

Elektroninen urheilu muuttui kaupalliseksi turnauspelaamiseksi 1990-luvulla, kun pelialan eri yritysten kiinnostus kilpailullista pelaamista kohtaan heräsi. Vuosikymmenen lopulla perustettiin ensimmäiset maailmanlaajuiset turnauksia järjestävät yhdistykset, joista vuonna 1997 toimintansa aloittanut CPL (Cyberathlete Professional League) oli ensimmäisten joukossa raivaamassa tietä seuraajille. Samana vuonna järjestettiin myös ensimmäinen nykyisen elektronisen urheilun kaltainen turnaus, Red Annihiliation jonka sponsorina toimi Microsoft.

Esports 2000-luvulla

Pelien ja pelialustojen kehittyminen lisäsi myös elektronisen urheilun suosion kasvua. Samalla eri yhdistykset ja niiden järjestämät tapahtumat kasvoivat yhä suuremmiksi. Muhkeat palkkiot ovat

mahdollistanut pelaamisen ammattina. Nykyään myös peligenrejen suosio jakautuu tasaisesti ja näin useamman genren pelaajilla on mahdollisuus edetä urallaan kilpatasoiseksi ammattilaiseksi. Suurimpien turnausten katsojaluvut ovat useissa miljoonissa.

Comments are closed.
lighthouse