
Edistyksillisimpiä retropelejä
Nykyaikana saamme nauttia uskomattomista pelialan teknisistä saavutuksista, kuten silmiä hivelevistä grafiikoista, upeista äänimaailmoista, kehittyneestä tekoälystä sekä valtavista pelikentistä. Kaikki nykyajan pelisaavutukset ovat kuitenkin vaatineet valtavasti työtä ja nerokkuutta. Tässä artikkelissa kerromme todellisista pelialan pioneereista, eli kuinka vanhoissa retropeleissä saavutettiin mielettömiä teknisiä saavutuksia, vaikka sen aikainen tekniikka oli varsin vaatimatonta nykyajan tietotekniikkaan verrattuna.
Sega – 90-luvun suuri edelläkävijä
1980- ja 1990-luvulla Sega ja Nintendo kävivät kovaa konsolisotaa. Alussa Nintendo oli reilusti voitolla 8-bittisellä klassikko konsolillaan, mutta Sega otti kilpailijasta erävoiton Megadrive konsolinsa avulla. Loppujen lopuksi, Megadriven ja Super Nintendon välisestä kisasta ei voi julistaa ylivoimaista voittajaa, mutta Sega oli uskomattomalla innovatiivisuudellaan kilpailijaansa edellä monissa teknisissä aspekteissa.
Segan villeimpiin kokeiluihin kuului 16-bittiselle Megadrive-konsolille kehitetty satelliittiverkko, jonka avulla konsolin omistajat pystyivät muun muassa lataamaan lisäosia peleihin, lukemaan uutisia ja ottelemaan toisia pelaajia vastaan. Palvelu oli saatavilla rajoitetun ajan vain Japanissa, sillä Segalla ei ollut resursseja kalliiden satelliittien ylläpitoon muilla mantereilla. Palvelu oli uskomattoman kehittynyt, kun huomioi konsolien sen aikaisen teknisen tason. Valitettavasti Segan tekninen ylivoima laantui pian, sillä sen seuraavat konsolit Sega Saturn ja Dreamcast eivät pärjänneet kilpailijoille, etenkään Sonyn Playstation konsolille. Myöhemmin Sega vaipui yrityksenä liki unholaan ja sulautui Sammy-yhtiöön. Segan tekniset saavutukset olivat kuitenkin legendaarisia, sillä vasta vuosikymmen myöhemmin Playstation 2 konsoli mahdollisti laajamittaisempia nettitoimintoja, vaikka Sega yritti tällaista myös Dreamcast konsolillaan.
Atarin Solaris – huimia grafiikoita vuodelta 1986
1980-luvun pelit näyttävät nykyajalta enimmäkseen rujoilta, tai parhaimmillaan nostalgisella tavalla söpöiltä. Sen aikaisen pelijätti Atarin kehittämän arcadepeli Solaris vei aikanaan pelien grafiikat aivan uudelle tasolle, sillä se onnistui luomaan kiihkeää avaruustaistelu tunnelmaa grafiikoillaan, jotka onnistuivat luomaan vaikutelmaa kolmiulotteisesta ympäristöstä, vaikka peli oli kaksiulotteinen. Peli vakuutti aikansa pelaajia kiihkeällä toiminnalla, jykevillä äänillä sekä hurjilla grafiikoilla. Nyt yli 30 vuotta myöhemmin sen grafiikat eivät varmastikaan luo suurta vaikutusta keneenkään, mutta huomioiden sen aikaiset tekniset rajoitteet, pelin ohjelmoijien taitoa voi pitää kunnioitettavana.
Kirby’s Adventyre – Mahdollisesti NESin kaunein peli
Kirby’s Adventure julkaistiin vuonna 1993, eli se oli aivan viimeisimpiä pelejä alkuperäiselle 8-bittiselle Nintendolle. Samaan aikaan Super Nintendo oli ollut jo jonkin aikaa markkinoilla, joten Kirby’s Adventure on kuriositeetti jo julkaisuaikansa tähden. Peli on myös ehdottomasti yksi NESin graafisesti vaikuttavimpia pelejä. Sen myöhäisen julkaisuajan ansiosta, Nintendon pelikehittäjät olivat erittäin harjaantuneita koodaajia, ja pystyivät siten ottamaan viimeisenkin tehon irti klassikkokonsoleista. Kirby’s Adventuren grafiikat vetävätkin vertoja varhaisille Super Nintendo peleille, sillä se on erittäin värikäs ja tyylikkäästi animoitu peli, jossa on lisäksi hienoja teknisiä ominaisuuksia kuten skrollautuvat taustat, joita tyypillisesti nähtiin vasta seuraavan konsolisukupolven peleissä. Kirby’s Adventure ansaitsee tulla mainituksi, vaikka se ei ollutkaan tekninen läpimurto, vaan enemmänkin hieno esimerkki koodaamisesta, jossa kaikki tekniset resurssit on käytetty harkiten hyödyksi. Kirby’s Adventurea – kuten monia muitakin pelejä, voi nykyään pelata Internetissä usein ilmaiseksi. Jopa Mac-koneiden käyttäjät voivat pelata niitä, oli kone uusi tai edullisemmin mResell-palvelun kautta hankittu. Kirby on sittemmin seikkaillut monissa muissa peleissä, ja tehnyt monia vierailuja Nintendon muissa pelisarjoissa sivuhahmona.